NEDEN AĞIRLIK YAPMALIYIZ NEDEN KARDİYO YAPMALIYIZ?

NEDEN KARDİYO YAPMALIYIZ ?

 

Kardiyo çalışmaları sporun vazgeçilmez egzersizlerinin başında gelir. Kardiyo egzersizlerinde maksimum verim elde etmek bizim elimizde. Kardiyo çalışmaları en basitiyle egzersiz anında kalp atış hızının artması ve amaç dahilinde belirli bir seviyede, belirli sürelerde çalışmaya devam  etmesi demektir. Başta kalori yakarak kilo verme yani zayıflamanın mümkün olduğu kardiyo egzersizleri sağlık açısından da bizlere fayda sağlamaktadır. Unutmayın yaktığınız her 3500 kalori 500 gr. kilo vermenize, fazladan aldığınız her 3500 kalori 500 gr. kilo almanıza sebep olacaktır.

Ayrıca kardiyo egzersizleri, kalbin güçlenmesine, kan dolaşım sisteminin gelişmesine, yüksek kolestrol, yüksek tansiyon, kalp krizi ve diyabet riskinin önlenmesini de sağlamakla birlikte, insan yapısı ve psikolojisi açısından da olumlu yönleri bulunmaktadır.

 

Kardiyo Egzersizlerinin Başlıca Faydaları Şunlardır:

 

  • Kardiyo, kalori yakmak ve kilo vermenin en etkili yollarından biridir.

  • Kardiyo, vücudun ihtiyaç duyduğu kanı pompalayarak kalbimizi güçlendirir.

  • Kardiyo, akciğer kapasitesini artırır.

  • Kardiyo, kan dolaşım sistemini geliştirir.

  • Kardiyo, yüksek kolestrol, yüksek tansiyon, kalp krizi ve diyabet riskini azaltır.

  • Kardiyo, kendimizi sıhhatli ve daha iyi hissetmemizi sağlar.

  • Kardiyo, vücudumuzun dinçleşmesini sağlayarak daha kaliteli bir uyku düzeni oluşturmamızı sağlar.

  • Kardiyo, gün içerisinde yaşanılan stresi azaltır.

 

 

NEDEN AĞIRLIK ÇALIŞMALIYIZ?

 

Ağırlık çalışmak (kuvvet çalışmak) ağırlığın yarattığı dirence kaslarınızla karşı koyduğunuz bir çeşit fiziksel aktivite demek. Düzenli yapılan ağırlık kaldırma antrenmanları, kas kütlenizin artmasını, yağ miktarınızın azalmasını, kalbinizin güçlenmesini, kemiklerinizin yoğunluğunun artmasını sağlar ve aynı zamanda depresyon riskini önemli ölçüde azaltır. Vücuttaki kas kütlesi arttıkça yağların erime hızı artar. Çünkü dinlenme süresinde bile 1 kilogramlık kas kütlesi günde ortalama 10-30 kalori harcar. 10 kilogram kas kütlesi olan 30 yaşında bir erkek, hiç spor yapmadan dahi ortalama 150-200 kalori harcayacaktır. Harcanan bu kalorileri yerine koymak için vücut yağ kütlelerini eritmeye çalışacaktır.

 

Daha uzun süre yorulmadan yüzmenizi, koşmanızı, bisiklete binmenizi sağlar.

 

Vücut, belli bir zorluk derecesinin altında olan yüzme, bisiklet, koşu antrenmanlarınızda enerji kaynağı olarak kaslarda biriktirilmiş glikojeni kullanır. Vücudunuzda ne kadar çok kas varsa, o kadar büyük glikojen deponuz var demektir. Kısaca, ne kadar çok kas, o kadar büyük depo, o kadar çok yakıt demektir. 

 

Neden herkes ağırlık çalışmıyor?

 

Çünkü son yıllara kadar ağırlık çalışmanın sağlığa bu kadar faydalı olduğunu gösteren çok az delil vardı. Ağırlık çalışmaktan sadece sporcuların ve vücut geliştirmecilerin fayda alabileceğini düşünen insanlar bu sporu yapmak için bir neden görmüyordu. Ayrıca ağırlık çalışmakla ilgili bir sürü saçma sapan efsane insanları bu spordan soğutuyordu. Neyse ki bu hızla değişiyor ve artık her yaştan, her cinsiyetten ve her sosyal kesimden insan ağırlık çalışmak için spor salonlarını dolduruyor.